Friday, 5 August 2011

SUATU PERMULAAN

Blog ini saya tulis dalam respon saya terhadap blog saya doktor

Menurut saya blog ini bagus dan sangat membantu saya memberi gambaran tentang keadaan kehidupan housemen (HO)… yang dikatakan sangat menyeramkan.
Namun sempat saya terfikir… alangkah bagusnya jika ada fikrah… dan dengan itu saya  mendapat ilham, seperti kata- kata yang sering KITA dengar  “jika tidak ada bi’ah solehah, maka kitalah yg perlu mewujudkan bi’ah itu” , samalah juga “jika tidak ada blog KITA maka sayalah yang perlu mewujudkan blog itu” ^_^

Teringat saya pada suatu ketika sewaktu menziarahi seorang ukhti (k. wan aisyah) yang sedang menjalani HO, ketika itu kami (ukhti hajar, nabila dan saya sendiri) berniat utk menimba pengalaman beliau dan meminta pendapat beliau dalam menentukan tempat yang terbaik untuk memastikan kelangsungan dakwah dan tarbiyah kami. sebelum kami pulang sempat beliau berkongsi sebuah cerita (yang menyeramkan! ‘~’)… seorang ustaz (guess who?!) pernah mengeluhkan… “peratus kefuturan doktor adalah sangat tinggi setelah memasuki alam pekerjaan… nampaknya tidak muntij kita menyebarkan DnT pada mereka”
Huwaaa…. sebak dan terasa sempit dadaku tatkala mendegar kata-kata itu. tidak!! bukan tidak muntij!! bahkan  Abbas As-Sisi pernah menyatakan didalam buku tulisannya; At-Thariq Ilal Qulub

‘Pengajar dan doktor adalah da'i yang paling berjaya, jika mereka bersedia melakukan pekerjaan itu dengan didasari keimanan kepada Allah dan untuk menegakkan agama-Nya’.

Hanya… berilah kami (pelajar perubatan)peluang. tunjukkanlah jalan-Nya pada kami. Hidayah adalah ni’mat yang terbesar yang pernah kami rasakan… Yang menyelamatkan kami dari menjadi bangkai bernyawa. Jangan pernah berhenti menyeru kepada kami.

... dan blog ini saya tuliskan untuk memberi gambaran pada para dai’e yang bergelar doktor jalan yg terbentang di hadapan mereka. moga ini dapat menjadi bekal pada mereka yang dapat menguatkan lagi mereka di jalan ini.
Allah berfirman

Hai orang-orang yang beriman, bersiap siagalah kamu, dan majulah (ke medan pertempuran) berkelompok-kelompok, atau majulah bersama-sama! (An-Nisa’: 71)
Moga dengan gambaran yang jelas dan bekal yang cukup dapat mewujudkan futur sifar dikalangan dai’e yang bergelar doktor.

wallahua’lam.

No comments:

Post a Comment