Sunday, 20 May 2012

khabar dari HKB

Assalamualaikum w.b.t

insya-Allah kali ini nk share pengalamn sahabat seperjuangan saya, yg kini berada di Kelantan. moga bermanfaat.

_____________________________________________________________

apa khabar adik2 semua? adik2 yg k.H rindui, yg selalu dalam ingatan..yang selalu bersemangat dalam melaksanakan amanah yang ada di bahu kita..

subhanallah...dah sebulan k.H sebagai HO, melaksanakan amanah Allah yang sangat besar ni. mmg terasa sgt2 amanah ni sgt besar, sangat berbeza dengan masa kita koas dulu.

k.H skrg kat department paeds, menjalani tagging selama 2 minggu. kat HRPZ II ni, kalau 1st poster mmg tagging 2 minggu, tp kalau dah byk posting, seminggu je. so, bermulalah 1st day k.H sebagai tagger yg mmg zero & xtahu apa2 pasal dunia perubatan kat malaysia ni.

sepanjang hari jumaat tu mmg xde masalah, k.H ambik langkah selamat dengan tgk je dulu org buat (jgn tiru cara ni ye). kat paeds ni mmg byk benda yg nk kena belajar, kalau nk ambik darah blh prick je, tu pun blh dari wrist ke bawah je, pastu cane nak ambik darah dari art line, cara nak ambik blood C & S, dan byk lagi lah. nak clerk pt pun satu hal, sbb sblm ni clerk pakai bhs indon (hu3), nak faham n ingt singkatan2 lg, nak faham cara boss lg, mcm2 la..

so, nak dijadikan cerita, malam tu k.H try la clerk satu pt seizure, yg ada under lying mcm2. lepas kita clerk, kita akan present dulu kat MO, n lepas tu baru boss. masa tu dah pukul 10 pm lebih, boss pun dah penat agaknya sbb ada 2 case complex seizure, n yg sorang lg tu dah masuk status epilepticus, fit xhenti2. 1st time nk present, bhs pun tergagap2 lg, last2 kena marah dgn specialist. ingt lg dia ckp "u're not competent to be a doctor".hu3. mmg shock la masa tu. tp senyap je la, dlm hati ni mmg nak nangis dah, tp tahan je sbb kalau nangis dpn specialist ada harapan nk extend.hu3. bila atas motor je, terus air mata turun mencurah2.

tp alhamdulillah, Allah kurniakan seseorang untuk xjemu2 bagi nasihat kpd k.H melalui zauj k.H. ingt lg dia ckp, syaitan akan selalu berusaha membisik2kan bisikan was2 ke dalam hati kita, benda tu akan selalu buat kita bersangka buruk dgn org lain, dan hati kita selalu penuh dgn perasaan2 yg akan buat hati kita jd resah, xtenang, dan lain2. MO atau boss yg marah kita ni, sbb kita ada buat kesalahan, kesalahan yg vital yg xblh nak tolerate, dia sedar kita ada buat salah, & dia nak betulkan kita. kita kena bersyukur sbb MO @ boss tu sedar yg kita ni ada buat salah.

sepanjang sebulan ni, nasihat ni mmg selalu berlegar2 dlm kepala k.H. byk TS yg selalu mengadu xsuka MO ni, xsuka boss ni, tkt dgn diorang, apa lagi yg kat medical n ortho. kita kena selalu berfikiran positif, kena selalu ceria..walaupun kdg2 dlm hidup kita, xsetiap hari yg kita jalani tu indah, xsemua yg kita lalui tu menggembirakan kita. apa yg Allah bg kat kita, adalah untuk mengajar kita mcm mana nak jd seorang doktor yg baik, yg safe, & yg plg ptg, yg bawa imej islam tu sendiri. energy positive tu akan selalu buat kita untuk jd bersemangat, bukan setakat kita, tp juga HO2 yg lain.

pesan k.H, sblm terlambat, kutip2 la ilmu betul2, cycle2 yg dah lepas tu, jgn tinggalkan mcm tu, kalau x, mmg kita akan meraba2 masa HO nnt. doakan k.H, dalam HO & dalam dakwah ni. HO ni mmg buat kita rasa mcm nk tinggalkan@rest sekejap dari dakwah. dah byk kali k.H skip usrah @ dauroh.hu3. semoga Allah sentiasa memelihara kita, dalam kasih sayang-Nya, dalam rahmat-Nya, dalam cinta-Nya kepada kita....love u all... wassalam..

1 comment: